security

2021 in met een veilige IT-omgeving

Je hebt het vast al gehoord: de Belgische KMO blijkt een makkelijk doelwit voor hackers, met virussen, datalekken, downtime en een flinke som losgeld tot gevolg. Er bestaan echter veel misconcepties rond cyberveiligheid, daarom neemt Bitlink vandaag plaats voor het krijtbord. Gewapend met kennis van zaken en de ondersteuning van Bitlink ga jij veilig het nieuwe jaar in.

De KMO is een ware goudmijn voor hackers. Deze bedrijven besparen vaak op een goede beveiliging, terwijl de data van grotere klanten en/of leveranciers er voor het grijpen liggen. Bovendien is het een feit dat KMO’s een aardige som geld neertellen om opnieuw toegang te krijgen tot geblokkeerde of gestolen data.

 

Enkele basisbegrippen

Een juist begrip van bepaalde IT-termen is nodig om de kwestie rond cyberveiligheid te begrijpen.

  • Een virus

Dit is malafide software die je systeem of data laat crashen. Hackers gebruiken virussen om een betaling af te dwingen, met de belofte je daarna opnieuw toegang te geven tot het systeem. Een virusscanner beschermt je tegen deze software.

  • Een hacker

Een indringer die toegang krijgt tot je computer, vaak zonder dat je dat opmerkt. Hackers proberen informatie over hun slachtoffer verkrijgen, om zo bijvoorbeeld valse facturen op te maken. Een firewall beschermt je tegen hackers, maar opgelet! Hackers kunnen virusscanners uitschakelen en virussen kunnen firewalls uitschakelen. Je beveiliging moet dus op alle vlakken in orde zijn.

  • Encryptie
    Deze versleuteling beschermt jouw data op een apparaat in geval van diefstal of verlies. Lees hier mijn blogpost over het belang van encryptie.

 

Patch management

Met een goede virusscanner en een firewall bescherm je jezelf dus tegen hackers en virussen, maar dit werkt enkel indien je actief aan patch management blijft doen. Dat is het regelmatig updaten van third party software, denk bijvoorbeeld aan Chrome, Flash Player, Java en meer. Deze programma’s worden door een virusscanner vertrouwd en mogen ongehinderd lopen op je systeem.

Wanneer je computer automatisch het besturingssysteem update, gebeuren er meestal geen updates van third party software. De uitgevers van die software brengen echter regelmatig updates uit wanneer een bepaalde bug wordt gevonden. Verouderde third party software is daarom één van de hoofdredenen dat hackers en virussen toegang krijgen tot je systeem.

Om dit fenomeen te counteren, blijft Bitlink alle updates pushen en opvolgen. Dit allemaal op de achtergrond, zodat de eindgebruiker er niets van merkt.

 

Meerstapsverificatie

Een  malafide strategie die virusscanners en firewalls weet te omzeilen, is het ‘raden’ van wachtwoorden voor online cloud diensten (Microsoft 365 bijvoorbeeld). Hackers gebruiken bots (geautomatiseerde programma’s) die duizenden wachtwoorden per seconde kunnen sturen tot er eentje werk.

Ook via misleidende phising mails proberen hackers je wachtwoorden te bemachtigen. Denk maar aan mails die een bepaalde actie van jou vereisen om een ‘probleem’ op te lossen: “Uw account gaat vervallen, log in om opnieuw te activeren” of “de opslag van uw account is vol, log in om uit te breiden”…

Gezien je virusscanner of firewall hiertegen niets kan beginnen, werk je best met multi factor authentication. Vaak werkt deze meerstapsverificatie met een code die naar je GSM wordt gestuurd ter controle. Ook al heeft iemand dan je wachtwoord, zonder die tweede code komt niemand er in. Dit reduceert de kans op een inbraak aanzienlijk.

 

Constante opvolging

Je merkt dus dat een goede cyberveiligheid een constante opvolging vergt. Je moet niet alleen regelmatig software-updates uitvoeren, maar ook de status van je virusscanner en firewall controleren en voortdurend uitkijken voor potentiële aanvallen.

Gelukkig kan je dankzij Bitlink rekenen op professionele ondersteuning. Een tweede paar ogen dat voortdurend de cyberveiligheid van je IT controleert. Bitlink voert achter de schermen updates uit, checkt de status van je apparaten en zorgt dat alles probleemloos loopt. Kom je zelf een verdachte mail, een vreemde bijlage of een foutmelding tegen? Met Bitlink ben je op elk moment slechts één telefoontje verwijderd van professionele assistentie.