IMG

5 tips voor een optimale wifiverbinding

Zorgeloos thuiswerken begint bij je netwerkvervinding.

Thuiswerken is de nieuwe norm, en dan is niets zo lastig als een slechte internetverbinding. Met deze vijf tips van Bitlink begin je elke werkdag met een optimale wifiverbinding.

 

1. Locatie, locatie, locatie!

Overal waar je goede wifi wenst, heb je een access point nodig. Waar kan je dat access point het best plaatsen?  Zo dicht mogelijk bij je werkplek. Zeker niet op een afgelegen plek zoals  in de kelder of in de garage. Verberg je access point niet en plaats het ook niet in een gesloten kast. Van een muziekluidspreker die achter gesloten kastdeuren zit, verwacht je toch ook geen hoge kwaliteit?

2. Zorg voor meerdere access points!

Kan één access point zo krachtig uitzenden dat je in het hele huis ontvangst heb? Ja, dat is mogelijk maar het brengt twee grote nadelen met zich mee:

  • Een mobiel apparaat is te zwak om terug te zenden met dezelfde kracht. Dus ook al geeft je toestel aan dat het volop ontvangst heeft,  je wifi werkt dan erg slecht of zelfs helemaal niet.
  • Indien iedereen een zeer krachtig wifi signaal zou uitsturen, ontstaat er teveel overlapping (interferentie) van signalen. Stel, je zet een muziek installatie zo luid dat het geluid vier huizen verder nog te horen is. De buren horen hun eigen muziek niet meer en doen net hetzelfde. Gevolg: er is nu zoveel lawaai dat je je eigen muziek nog nauwelijks kan horen

3. Ga niet steeds voor de snelste wifi!

De hoge snelheid die vaak beloofd wordt, bekom je door meerdere wifi kanalen te bundelen. Echter, hoe meer wifi kanalen samengevoegd worden,  hoe groter de kans op storing. Een snelheid van 1750 mbps staat natuurlijk mooi op de verpakking maar is zinloos als je weet dat een gemiddelde internetverbinding slechts 200 mbps bedraagt. Ben je toch in het bezit van zo’n toestel? Pas dan de bandbreedte aan, bijvoorbeeld van 160 of 80MHz naar 40MHz. Dat is nog steeds snel genoeg en de kans op storing wordt veel kleiner.

4. Laat je niet verleiden door beloftevolle advertenties!

Beloftes over de meerwaarde van Repeaters of Extenders werken meestal niet. Multiroom of Mesh Wifi is in veel gevallen niet stabiel en Powerline adapters werken niet in bepaalde omstandigheden zoals bij driefasenaansluitingen, bij aparte zekeringkasten, … . Wil je goede wifi? Plaats dan een access point dat is aangesloten via een netwerkkabel.

5. Alles op wifi? Liever niet!

Elk toestel dat verbonden is met wifi moet z’n beurt afwachten tot het informatie kan versturen of ontvangen. Sterker nog, wanneer één van deze apparaten traag spreekt, moet elk verbonden apparaat het tempo volgen van de traagste spreker. Hierdoor daalt de snelheid van je netwerk aanzienlijk. Zelfs een fonkelnieuw toestel als een GSM, TV, draadloze luidspreker, home control of een ander apparaat, bevat in veel gevallen een oudere, tragere wifi chipset. Zelfs de premium merken waarvan je het niet zou verwachten, bezondigen zich hieraan om enkele euro’s te besparen. De specificatie van de wifi chipset komt immers toch niet op de verpakking te staan. Heb je de kans om een toestel met een netwerkkabel te verbinden, doe dat dan. Lukt dit niet, maak dan een apart wifi netwerk voor de trage sprekers.