batterij

Hou je batterijen in topvorm: enkele mythes ontkracht!

Je smartphone, tablet en laptop zitten boordevol hoogtechnologische (w)onderdeeltjes, die net na je aankoop optimaal functioneren. Een nieuw toestel is snel, performant en de batterij lijkt een eeuwigheid mee te gaan. Het is op dat laatste punt dat een toestel na een tijd vaak de eerste steken lijkt te laten vallen. Hoor je iemand klagen over zijn toestel, dan gaat het heel vaak over de batterij die het laat afweten.

 

Even vaak snelt er dan iemand te hulp met allerlei do’s en don’ts. ‘Laad je toestel vooral niet te vaak op’, maar ‘laat het helemaal opladen om het vervolgens helemaal leeg te laten lopen’. Hoe goedbedoeld ook, informeer je voor je de tips van een collega, vriend of familielid opvolgt. Sommige ‘weetjes’ die de ronde doen over batterijgebruik brengen meer schade toe dan je zou verwachten.

 

Feit of fictie? We zetten enkele ‘onderhoudstips’ voor je op een rijtje.

 

Laat je batterij na het opladen volledig leeglopen – FICTIE

Hoewel het de tip is die je wellicht het vaakst zal horen, is deze stevig ingeburgerde goede raad een totale mythe. We leggen je verder uit wat je wél moet doen om je batterij in topvorm te houden maar eerst even wat geschiedenis. Want ondanks het feit dat deze tip je nu niet meer zal helpen, was het in de jaren ’70 en ’80 wél een manier om je batterij weer een boost te geven.

 

Herlaadbare batterijen waren in de beginjaren van draagbare elektronische toestellen samengesteld uit nikkel en cadmium. Die nikkel-cadmium-batterijen hadden een ‘geheugen’. Laadde je je batterij telkens maar voor de helft op, dan werd de andere 50% ‘vergeten’ met als gevolg dat de tijd dat je toestel meekon zonder te herladen na een tijd gehalveerd was. Eens volledig opladen en weer laten leeglopen, kon er dus voor zorgen, dat het vergeten deel weer ontwaakte en je capaciteit weer groeide. Maar dat is geschiedenis.

 

Laat je batterij elke keer opladen tot 100% – FICTIE

Moderne toestellen werken al lang niet meer met nikkel-cadmium batterijen. Ze zijn gebaseerd op de lithium-ion technologie. Die Li-ion batterijen werken volledig anders dan hun voorgangers -je kan ze bovendien niet meer uit het toestel halen- en er is dus geen enkele geheugenfactor meer.

 

Zonder al te technisch te willen worden, geven we even kort mee dat Li-ion batterijen werken op basis van een bepaald voltage. Als een batterij maximaal is opgeladen is dat voltage 4,2, zakt het voltage tot 3 V, dan is je batterij leeg. Interessant om weten is dat de batterij niet, zoals je zou vermoeden, optimaal functioneert op 4,2 V, maar wel tussen 3,7 en 3,4 V. Een volle batterij zakt dus eerder snel tot 80%, waarna ze er lang over doet om te zakken tot 30%. Eens voorbij die grens gaat ze in verhouding vliegensvlug naar 0%. Laad je je toestel op, dan is het bijgevolg beter het los te koppelen wanneer je bij 80% zit.

 

Je batterij lange tijd in de buurt van de extremen laten rondhangen, volledig opgeladen of volledig leeg dus, wordt bovendien afgeraden want heeft een slechte invloed op de kwaliteit. Veel gebruikers laten hun toestel ’s nachts opladen, maar wie bovenstaande logica volgt, weet nu dat dat niet optimaal is. Laad je toestel enkel volledig op als je de extra 20% nodig hebt.

 

Vaak opladen zorgt ervoor dat je batterij sneller verslijt – FICTIE

Om de batterij van je toestel tussen de optimale 30 en 80% te houden maar te vermijden dat ze naar haar maximum gaat, is het makkelijk ze telkens korte tijd in te pluggen als je een lader in de buurt hebt. Dat zorgt er niet voor dat je batterij sneller aftakelt zoals wordt gezegd, maar je vermijdt net dat je onder de grens van 30% zakt. Het is niet het aantal keer dat je oplaadt dat je dus moet beperken, wel het aantal volt.

 

Snel laden is slecht voor je batterij – FICTIE

Je batterij snel opladen is geen probleem maar beperk het snelladen in de tijd en ga zeker niet tot 100% om oververhitting te vermijden.

Je merkt het. Er is heel wat fake news als het aankomt op de gezondheid van je batterij. We geven nog graag deze bijkomende tips mee:

  • Haal je laptop uit de lader als die volledig is opgeladen en je er een hele tijd op gaat werken. Een warme laptop gecombineerd met een volle batterij is een slecht idee voor de gezondheid van je computer.
  • De garantie van batterijen valt niet mee onder de standaard of gebruikelijke garantie. Het gaat meestal om 6 maanden en niet om 2 jaar zoals de rest van je toestel.
  • De batterij van een laptop is het eerste onderdeel dat verslijt. Het is eigen aan de lease-formule die Bitlink aanbiedt, dat laptops om de 3 jaar worden omgewisseld. In de loop van die periode zal de batterij wel wat capaciteit verliezen, maar ze zal blijvend goede prestaties leveren.

 

Vragen over batterijen of over de lease-formule die ervoor zorgt dat je altijd optimaal geladen blijft? Neem zeker even contact op!